Thee

De laatste week fiets ik heel veel door enorme theeplantages. Duizenden vrouwen plukken hier met de hand de bovenste blaadjes af die ze in manden stoppen welke ze vervolgens op hun rug sjouwend naar een verzamelplaats brengen. De enkele man die ik zie is chef en ziet er blijkbaar op toe dat de vrouwen doorwerken. Als man ben je hier echt beter af.

Thee plukken

De thee wordt gedroogd en verwerkt op de grote Tea estates en gaat vervolgens de wereldmarkt op. Reken maar dat er al heel wat blaadjes zijn geplukt en veel werk is verzet voor je thuis een theezakje van minder dan 10 €cent in de theepot hangt. Oorspronkelijk is de Indiaase thee eigenlijk Chinese thee omdat, volgens zeggen, honderden jaren geleden enkele theeplanten uit China zijn gesmokkeld waar tot dan toe het monopolie op de thee produktie bestond.

De thee wordt overal gedronken. Soms in wat luxere theehuizen waar je behalve thee kunt drinken ook thee kunt kopen in allerlei soorten en maten. Maar ook langs de weg wordt overal thee verkocht al is dat niet de thee zoals wij die ons voorstellen.

In meestal wat smoezelige kraampjes wordt in een aangekoekt steelpannetje melk gekookt. Hierien strooit de uitbater(vaak een man, soms een vrouw) een flinke schep suiker en vervolgens gaat er een schepje theeblaadjes in. Ondertussen worden de glaasjes schoongemaakt door ze met de vingers af te wassen in een emmertje water. Na enig koken gieten ze de melkthee door een zeefje in de glaasjes en krijg je de thee aangereikt. Soms wordt de smaak versterkt door cardamom of ginger. Je kunt er vaak ook een koekje bij krijgen. Het smaakt fantastisch en is iedere keer weer een prettige onderbreking van het fietsen. Ieder theetentje is ook weer een sociale ontmoetingsplek van meestal mannen die de stand van het leven doornemen.

Theetje onderweg

«- Terug    Verder