Kopieren

Ondertussen ben ik er achter dat wanneer je hier naar een copy shop vraagt, je bij een koffie tentje uitkomt. De 'f' wordt hier immers uitgesproken als 'p'. Ik had wat kopietjes nodig en omdat niets hier in het engels is aangegeven is het nog een hele uitzoekerij waar zich een kopieerapparaat bevindt.  Maar gelukkig, een bereidwillige meneer bracht me waar ik moest zijn en het feest van het kopieren kon beginnen.

Het kopieer apparaat was van een type die wij 20-30 jaar geleden hadden.  Het ding viel bijna uitelkaar, de klep hing er los aan maar het functioneerde nog. Er werken daar drie mensen, die mij dan ook alledrie helpen. Achter het loket noemde ik de pagina's en vervolgens gingen de twee meiden en één jongen aan de slag. Nummer 1 en 2 legden gezamelijk het boek op de plaat. Nummer 1 schoof een nieuw velletje in de papierlader en drukte op het knopje terwijl nummer 2 later geholpen door nummer 1 de klep op het boek drukte. Nummer 3 ondertussen stond bij de 'uitgang' waar het papiertje weer uit het apparaat komt. Het vel werd netjes opgevangen en vervolgens gecontroleerd of het goed was.

Ditzelfde velletje ging vervolgens terug naar nummer 1 om de achterkant te bedrukken. En daarna begon het hele proces overnieuw tot ik uiteindelijke een stuk of 30 kopietjes had.

Een klein half uur later en een halve dollar lichter had ik wat ik hebben moest. Zo hou je de mensen lekker bezig.

Verder