De laatste dag van 2014

31-12-2014

De laatste dag van 2014 al weer. Ik zit op de veranda en we maken ons klaar voor oudejaarsavond of eigenlijk moet ik zeggen New Years Eve want zo heet dat hier. Vanavond gaan we gezellig uit eten met de hele familie en morgenvroeg moeten we om half vier op om naar de top van de hoogste berg hier in de omgeving te wandelen om de zonsopkomst mee te maken. De eerste van het nieuwe jaar.


Ik ben ook hier weer fantastisch hartelijk ontvangen. Zuidafrikanen weten je heel gemakkelijk te doen thuisvoelen, je kunt lekker je eigen gang gaan en wordt verwend met lekker eten en drinken. Niks is teveel, echt geweldig. Ondertussen, naast lekker uitrusten, heb ik ook voldoende tijd gehad om de fiets even goed na te kijken en helemaal schoon te maken. Hier en daar vond ik nog woestijnstof van vorig jaart. Het achterwiel is gerepareerd, het binnenwerk van het freewheel was totaal versleten. Dat was mooi gefixt bij de fietsenmaker maar bij de testrit bleef de fiets erg zwaar sturen. Ik kon hem onbeladen amper met een hand de baas blijven en dat is zeer vermoeiend, je moet dan heel geconcentreerd fietsen zeker met een beladen fiets omdat je heel gemakkelijk de weg opslingert of de berm in. Nadat we eerst zelf hadden getracht het balhoofd bij te stellen om de speling eruit te halen, toch maar weer naar de fietsenmaker in Pietermaritzburg terug. Ze hadden hem gisteren wel een beetje gesmeerd maar niet echt uitelkaar gehad en dat bleek hard nodig. Het was nog een hele klus om de voorvork eruit te krijgen maar het euvel was snel duidelijk. Het hele lager lag in stukken en brokken en moest worden vervangen. Gelukkig hadden ze een passend lager op voorraad en zat de fiets snel weer in elkaar, klaar voor de rest van de reis.


Nelson Mandela Monument bij Howick, RSAGisteren op de terugweg uit Pietermaritzburg nog een bijzonder moment. We brachten een kort bezoek aan het Nelson Mandela Monument. Nelson Mandela werd op deze plek, vlakbij Howick, in 1967 gearresteerd en verbleef daarna 27 jaar in gevangenschap op Robbeneiland, niet ver van Kaapstad. Zijn vrijlating was het begin van het einde van de apartheid in dit prachtige land en ook al is dat proces al 20 jaar aan de gang, het is nog lang niet voltooid. Daarvoor zijn de verschillen nog steeds veel te groot. De plek is nu een pelgrimsoord voor menig Zuidafrikaan, blank en zwart of iets daar tussenin. Zonder Mandela was Zuid Afrika ongetwijfeld in chaos vervallen.


Ik heb nog 6 weken om Lilongwe te bereiken en dat is te kort om het helemaal te kunnen fietsen. Althans om het met enig plezier te fietsen en dat laatste is wel de bedoeling. Voorlopig heb ik bedacht om eerst door Kwazulu Natal naar Swaziland te gaan en daar een visum voor Mocambique te regelen. Vandaar kan ik dan naar Maputo en neem daar waarschijnlijk bus of trein naar het noorden om op een gunstig punt verder te fietsen naar Malawi. Dan heb ik in ieder geval nog wat tijd om bij het meer te kijken en Malawi schijnt een vriendelijk en prettig te bereizen land te zijn.


Voor degenen die dit vandaag nog lezen: Een gezellige oudejaarsavond gewenst. En voor alle anderen alle beste wensen voor het nieuwe jaar en ik hoop dat jullie me een beetje blijven volgen.


« Terug