Malaria

30-01-2014

Ondertussen voel ik me weer topfit en ik  ben de laatste jaren maar weinig ziek geweest op reis en heb nooit echt ongelukken gehad. Maar het lijkt erop dat ik de laatste weken de schade aardig aan het inhalen ben en na mijn ribben en schimmelvoeten voelde ik me maandagmiddag minder fit worden en binnen korte tijd steeg mijn temperatuur naar de 40 graden. Het was me al snel duidelijk wat er aan de hand kon zijn en dat werd in het laboratorium bevestigd. Malaria dus.

Ziek zijn hier is niet direct een pretje. De medische stand is vrij armzalig maar volgens Salieu weten ze met malaria wel raad. Maar voordat je, zelfs in een grote stad als hier, op de plaats bent waar je geholpen kunt worden ben je zo een uur verder. De taxi chauffeur was zijn telefoon kwijt en moest die eerst zoeken voor hij verder wilde. De eerste dokter had de spullen niet op voorraad en verwees ons door naar een andere. We  moesten een andere taxi zoeken. Het ziekenhuis was geen goede optie volgens de insiders. En ondertussen wordt je steeds meer gammel en je voelt de koorts stijgen. Toen we bij de tweede kliniek aankwamen en ik uit de taxi wilde klauteren stapte ik bijna op een dooie rat. De kliniek was eigenlijk een soort houten apotheekje en gaf op het eerste gezicht weinig vertrouwen. Maar de arts kwam wel betrouwbaar over en je hebt ook weinig keus. We werden verwezen naar de deur ernaast. Daar was een klein laboratorium maar daarvan moet je je niets voorstellen zoals een lab bij ons. Oud, stoffig, houten bankjes, grote bruine kringen in het ooit witte plafond. Maar de laborant was handig, nam snel wat bloed af en onderzocht het direkt. Het resultaat was positief, dat betekent dus dat er malariaparasieten opdoken. Nu is malaria hier aan de orde van de dag en ik kreeg een kuur  van drie dagen en ondertussen is de koorts bijna weg en voel ik me weer stukken beter. Ik laat nog even een eindtest doen, dan moet het allemaal weer in orde zijn. Gelukkig waren we er snel bij en mijn conditie is goed en heeft er niet onder te lijden gehad. Ik hoop dat ik nu alles wel zo'n beetje gehad heb.images/afr_0835.jpg

Ik verblijf nog steeds bij de familie van Salieu en word goed verwend. Fantastische mensen en ik ben me er van bewust dat het wel erg prettig is om hier malaria te hebben en niet ergens in de middle of nowhere want dan heb je een heel gedoe. Vermoedelijk heb ik het ergens in het binnenland opgelopen waar veel meer muskieten zijn dan hier. In deze omgeving komt het in de droge tijd praktisch niet voor.

Verder zijn we maandag  voor het allemaal begon naar de tandarts geweest. Ook dat is iets anders dan bij ons. Salieu had steeds last van een kies en bleek twee gaten te hebben. Hier is de keus tussen trekken (1 euro) of vullen (2 euro). Die keus is voor veel mensen heel makkelijk: Trekken dus want dat is goedkoper en je krijgt het niet weer terug. Salieu wilde hem ook laten trekken maar ik kon hem overtuigen dat vullen beter is en ik dat ook voor hem wilde betalen. Een euro is een hoop geld hier. De arts is voor die twee euro een klein uurtje bezig geweest, er komt geen boor aan te pas en afvlakken gaat met een soort schuurpapier geheel handmatig. Ook de hygienisch omstandigheden zijn ver te zoeken. De arts liet een stuk gereedschap op de grond vallen, pakte hem op en ging zo weer verder. De andere tandarts, die met een tweede patient bezig was, moest even meekijken en gaat met dezelfde handschoenen in zijn mond. Maar ze zijn hier wel wat gewend. Misschien zijn wij wel wat te ver doorgeschoten op dat gebied.

Als het allemaal een beetje meezit wil ik donderdag naar Abene terug om mijn daar opgeslagen bagage te halen en dan na een dag of twee richting Guinee Bissau. Het is daar carnaval in het weekend van 8 februari en dat schijnt zeker een bezoek waard te zijn. Ik hoop dat ik er nog op tijd kan zijn, hoewel ik net een berichtje kreeg dat het carnaval daar uitgesteld gaat worden tot 1 maart. Dat zou me niet slecht uitkomen.

 


« Terug