Cooch Behar

02-11-2011

Ik denk dat het de juiste keuze was om weer af te dalen. Sikkim is prachtig en een dagje Gangtok was zeker de moeite waard maar met de fiets moet je af en toe praktische keuzes maken. Het was een lange prachtige afdaling langs de rivier Teesta, de slagader van Sikkim . In de rivier worden tot woede van de Sikkimezen op vele plekken stuwdammen gebouwd. Het moet India voor een groot deel van schone hydro electrische energie gaan voorzien, maar gaat nu vooral ten koste van de natuur en van de mensen die er wonen. Tijdens de aardbeving zijn er tientallen doden gevallen ondat de kwetsbare natuur was vernield wat leidde tot grote aardverschuivingen. Eentje daarvan kwam in een bouwput waar 38 mannen omkwamen die daar aan het werk waren.

images/india_1213.jpg 

Sikkim is pas sinds 1974 aangesloten bij de Indiase federatie. De toenmalige koning heeft hiertoe besloten omdat men bang was dat China, in navolging van Tibet, anders het land zou annexeren. Dan liever bij India en in ruil hiervoor kreeg Sikkim zekere gunsten. Een ervan was dat alleen echte Sikkimezen grond en onroerende goederen mogen bezitten in Sikkim. Maar dit wisten de energiereuzen te omzeilen door de grond die ze nodig hadden voor de stuwdammen en -meren voor 99 jaar te leasen van de oorspronkelijke bevolking die van die gemakkelijk verkregen rijkdom brommertjes en een TV kon kopen. Het geld was snel op en ze hebben nu geen bron van inkomsten meer dus vervallen ze in armoede.

 

images/india_1206.jpgTerug in West Bengalen lekker over het vlakke land gefietst. Het is hier een grote rivierdelta zo te zien. Ik fiets tussen theeplantages en rijstvelden. Af te toe passeer ik grote bruggen over brede ondiepe rivieren. De weg is gedeeltelijk erg goed maar bij vlagen zeer slecht. Dit is gekomnen door de enorme hoeveelheid water een paar maanden terug toen er op plekken een halve meter water op de weg stond. Deze weg ligt zeker een meter boven het omringende land dus de dorpjes hier moeten diep in het water hebben gestaan. Iedere jaar vergt de weg een flinke dosis onderhoud maar daar is vaak geen geld voor. Een grote brug waar ik overheen fietste is pas sinds drie jaar in gebruik. De bouw was begonnen net na de onafhankelijkheid dus het heeft meer dan 50 jaar geduurd voor hij af was.

Routineus geef ik onderweg mijn tweede interview. Tijdens mijn 'fruithapje' kwam er  een kranteman met fotograaf bij me zitten. Ben benieuwd naar de reacties. Onderweg zie ik op de rivieroevers de voorbereidingen voor het komende festival Chhat Puja, een feest waarbij de zon wordt geeerd. Na een theetje onderweg wordt ik door de familie uitgenodigd om daar te blijven en het feest mee te vieren maar omdat het nog vroeg was en ze weinig Engels spraken besloot ik door te fietsen. Gisteravond kwam ik aan in Cooch Behar (Koch Bihar) waar gisteravond en een groot deel van de nacht mannen met grote trommels en luide muziek door de straten liepen ter ere van het feest. Omdat er toch niet veel meer te slapen viel door het enorme lawaai heb ik me vanochtend vroeg ook maar begeven naar de rivier waar de mensen rond zonsopgang gaan baden om ritueel de zonden van hun lijf te wassen. Grote manden met offergaven worden op het hoofd meegedragen. Er  komen tienduizenden mensen. In de krant vanochtend een boos artikel over het gebrek aan veiligheids maatregelen nadat vorig jaar een 17 jarige jongen met de stroom is meegenomen en nooit meer is terug gevonden. Maar, volgens de krant, staan de autoriteiten er onverschillig tegenover en de hulpdienst heeft slechts tweehonderd vrijwilligers waarvan er twintig aktief zijn. Ze hebben moeten met elkaar twee zwemvesten delen en hebben geen getrainde duikers en geen apparatuur. Maar goed, ik denk dat er dan nog heel veel andere zaken zijn die enige vorm van veiligheidsbesef zouden kunnen gebruiken. Dagelijks zie je hier situaties, ook buiten het verkeer, waarvan je als buitenstaander denkt dat een mensenleven hier absoluut niet telt. Dat is overigens niet waar, men treurt wel degelijk om een verlies al was het alleen maar omdat er een bron van inkomsten wegvalt wanneer een vader of zoon omkomt.

Vanwege de zeer beperkte nachtrust en omdat het een oude stad is blijf ik hier een dagje rondkijken. Ook vanwege het lekkere eten, ik heb een fantastisch restaurantje gevonden waar ik toevallig binnenliep. Van binnen is het net een bordeel uit een goedkope B-film, alles donkerrood met rode verlichting, maar de kip Tandoori was om van te watertanden. Dat ga ik vanavond nog een keer proberen.


« Terug