Jianshui

08-03-2016
Ondertussen ben ik aangekomen in Jianshui en zit gezellig op een Warmshowers adres. Deze man spreekt behoorlijk verstaanbaar Engels en dat maakt het leven een stuk gemakkelijker.  Ook een aantal van de andere gasten spreken wat Engels en dan hoor je nog eens wat.  
Ach in grote lijnen spelen hier natuurlijk ook gelijksoortige problemen als bij ons. Mannen die niet de juiste vrouw vinden of andersom; wel of geen kind en sinds het afschaffen van de 1-kind politiek moet je nu ook nog kiezen tussen één of meerdere kinderen.  Ook de Chinezen zien de rijken die steeds rijker worden en dat vooral heel graag laten zien en armen die arm blijven en geen kans hebben om dat te verbergen. En de drang om vooruit te komen die sterk in de Chinese cultuur is ingebakken,  die zit hun zelf ook af en toe in de weg maar ze kunnen er niet onderuit. 
En we hadden het over de ecologische problematiek. De jongere goed opgeleide mensen zien echt wel dat er iets gebeuren moet. Maar ondertussen gooien veel mensen hun plastic op straat  en zijn hele berghellingen in gebruik als stortplaats. Ik weet nog dat vroeger in de treinen de schoonmaaksters de inhoud van de prullenbakken zo uit het raam kieperen.  Dat gebeurt niet meer want de ramen kunnen niet meer open. De miljoenen oude trekkeritjes, oude vrachtauto's, brommers en al wat er verder maar  lawaai maakt en zwarte  rook uitbraakt krioelt de hele dag heen en weer. En dan vertellen de mensen hier dat ze hier graag wonen vanwege de rust en de schone lucht. Berucht en dst is ook hier bekend zijn steden als Shanghai en de hoofdstad Beijing waar het allemaal nog veel erger Is. 
Hier in het oude historische Jianshui Is het allemaal niet zo slecht.  Het centrum staat vol met al of niet nagemaakte oude Chinese winkels en prachtige Boeddhistische tempels. Mensen uit heel China komen hier speciaal naartoe vanwege de bijzonderen betekenis. Wel jammer dat grote SUVs dan te hard en soms luid toeterend de rust verstoren.  Zelfs op het zebrapad wordt de voetganger geacht voorrang te geven aan alle overige verkeer. Maar je hoort er geen Chinees over klagen. Men neemt alles ogenschijnlijk zoals het is en wanneer ik stop voor een zebrapad dan wordt ik vreemd aangekeken. Het zal nog wel even duren voor de binnensteden hier autoluw worden.  
Hetzelfde geldt voor het roken. De meeste mannen roken als schoorstenen hier. In Yunnan gebruiken ze vaak een ca. 60 cm lange pijp met onderin water.  Ze zuigen dan, net als bij een Arabische waterpijp, de rook door het water naar binnen. En er zijn mannen die met de vrije hand er een sigaret naast roken. En niemand vindt het erg dat ik gewoon door  eet terwijl zij om me heen roken. 
Op de binnenplaats van zo'n oude tempel Is het goed toeven. Rust, gekeuvel van mensen die offer dingetjes maken  en iets verderop wordt gekookt.  Ik werd meegetroond en op een lange tafel staat een heerlijk vegetarisch (want Boeddhistisch) buffet.  Schep maar op. Af en toe word gecontroleerd of ik goed eet en ik krijg goedkeurende blikken omdat ik de kunst versta om met stokjes te eten. En wanneer mijn bakje half leeg Is word ik gemaand bij te halen.  Chinezen zijn dol op eten.
Nog een dag of drie fietsen naar de grens. De wegen worden smaller en slechter. Ik ben van plan langs een kleine grenspost  Vietnam in te gaan.  Het zou moeten kunnen maar ik heb nog niemand  ontmoet die daar langs ging. Maar als het niet lukt kan ik altijd nog terug al Is dat wel een dag of twee extra fietsen.

« Terug