Op naar Afrika

28-09-2013

Dat ik ooit nog in Afrika zou gaan fietsen was voor mezelf ook wel een verrassing. enorme continent waar ik in een eerder leven als zeeman niet de beste herinneringen aan had. Maar er zijn ook mooie verhalen te vertellen over Afrika en naast de nodige waarschuwingen over gevaren die overal op de loer kunnen liggen, hoorde en las ik over de pracht van Afrika, de natuur, de mensen, de cultuur en alle andere zaken die een continent tot een bijzonder continent maken.


Ik denk dat ik behoorlijk voorbereid op reis ben gegaan. Azie werd bijna een routineklus maar voor Afrika voelde dat toch anders. Naast prikken en malariapillen voor allerlei enge ziektes die op de loer zouden liggen heb ik mijn tassen gepakt voor alle eventualiteiten en ik had het gevoel dat ik niks vergeten was. De fiets is in optimale conditie, een nieuwe GPS en een nieuwe camera om al het kleurrijks hopelijk vast te leggen. Maar bij het inpakken van de fiets op Groningen Airport kwam ik er achter dat ik mijn slaapmatje vergeten ben. En ik wil toch echt wel af en toe wild kamperen.Maar eerst heb ik nog een stuk Spanje te gaan. Vertrokken vanaf Groningen Airport naart Girona, uitgezwaaid door een heel stel vrienden en hun kinderen. Heerlijk relaxed vertrekken van zo'n klein vliegveldje, je zou bijna vergeten om aan boord te gaan. En twee uurtjes later landden we op Girona, ook niet groot maar iets drukker. Mijn fiets kwam al na een paar minuten aanrollen op de 'special luggage' band en de bagage was er ook snel dus tien minuten later stond ik al buiten met dank aan Ryanair. En Christina was al onderweg om me met de auto op te halen. Een kwartiertje later zaten we aan de rode wijn en er werd gekookt dus dat was een fantastisch begin van een nieuw avontuur.

Sardientjes op de barbecue


Ondertussen is ook het eerste proefritje gemaakt en de heuvels vielen me best zwaar. Ik vertrouw er maar weer op dat mijn conditie de komende dagen met sprongen vooruit gaat want ik moet een flink gewicht meezeulen. Alles bij elkaar, inclusief de fiets, kom ik toch gauw op 50 kilo bagage en dan ben ik mezelf nog vergeten.
Een kleine vooruitblik op de route: Vanaf Girona (bij Barcelona) gaat het door Spanje richting Gibraltar. Daar ergens neem ik de veerboot naar Marokko en fiets langs de kust naar Westelijk Sahara en Mauretanie. Verderop in Senegal en Gambia zal ik een keuze moeten maken over het vervolg. Of verder langs de west kust van Afrika of linksaf het binnenland in door zuidelijk Mali, Burkina Faso en zo verder. Maar dan is het al weer een paar maanden later. Eerst maar eens de Sahara door.
Over een paar dagen stap ik op de fiets, dan horen jullie meer.


« Terug