Stadig prate

22-11-2014

Het was moeilijk weg komen van Op die Plaas camp. Wanneer je ergens wat langer blijft geeft dar natuurlijk toch een band. Het images/dscf_1446.jpgveld in met de 4 WD, een grote Toyota Landcruiser, was een leuke belevenis en op deze wijze kreeg ik wat meer mee van het boerenlandleven hier. Het familie leven verschilt niet eens zoveel als dat bij ons denk ik maar boer zijn hier is toch wel wat anders dan wat wij gewend zijn. Een boerderij hier bestaat al gauw uit 2000 hectare maar dat is lang niet allemaal bruikbaar land. Het is bergachtig, ruig land. Vaak stenig en maar een beperkt deel bestaat uit vruchtbare grond. En dan nog de grote temperatuurverschillen, van sneeuw in de winter tot bijna 40 C in de zomer. Soms valt er veel regen, soms een winter helemaal niks.

De boeren zijn vaak behoorlijk zelf voorzienend, melken een paar koeien en houden wat andere dieren. Sommigen slachten zelf en waar ik was maakten ze hun eigen worst: salami, boereworst, e.d. Nu nog eet ik van de heerlijke biltong waar ik een paar van mee kreeg voor onderweg. Gerookt en gedroogd vlees wat je in dunne plakken snijdt en als snack eet. £rg lekker.

Het was een prachtig gezicht hoe de beide dochtertjes, 11 en 9 jaar oud in de grote auto of op de quad door het veld scheuren. Ze willen ook allebei boer worden. Naar school gaan ze niet, ze krijgen thuis les van hun moeder. De dichtstbijzijnde school is ver weg en dan moeten ze in een internaat. Maar de oudste had wel zin om straks naar de middelbare school te gaan zei ze.

images/dscf_1455.jpgIk ben toch maar weer op de fiets gestapt en door de Seweweekse Poort gereden, een prachtige kloof met onvoorstelbaar mooie bergen. Het ging meest omlaag dus ik ben een paar keer afgestapt om even goed om me heen te kijken, anders raas je er veel te snel door. Het lukt me steeds beter om kleine minder drukke weggetjes te vinden en dan kom je onderweg vaak de leukste dingen tegen. Zo kwam ik langs een theetuin met een zeer enthousiaste mevrouw die Angora konijnen fokt en daar mutsen, wanten en andere zaken van breit. Van de wol dan. Later belandde ik op een camping bij een bushpub voor blanke boeren waar ik een biertje mee gedronken heb. Dan hoor je nog eens wat over het soms rauwe en harde leven hier.

Vandaag heb ik mezelf getrakteerd op een warm bad. Ik ben in Calitzdorp Spa waar warme bronnen zijn. Heerlijk gebadderd, een weldaad voor de spieren. Een van de gasten viel flauw, waarschijnlijk doordat ze te lang in het hete water zat dus ik moest mijn EHBO weer even in praktijk brengen. Toen ze weer goed en wel bij kennis was werd ik gelijk uitgenodigd voor de braai vanavond dus dat wordt weer gezellig. Wat het wel extra leuk maakt hier is dat iedereen goed Engels spreekt maar ook het Afrikaans leer ik steeds beter verstaan, zolang ze maar 'stadig prate'.


« Terug