Laatste loodjes

01-04-2014

Ik ben net op tijd Guinee uit geloof ik. Voor zover ik weet heb ik geen ratten en vleermuizen gegeten en ik voel me kiplekker dus daar ben ik goed vanaf gekomen. Ondertussen ben ik op pad van Bissau naar Banjul om mijn vlucht te halen en ben ik de grens van Guinee Bissau naar Senegal overgestoken. Het computersysteem aan de grens lag weer eens plat met als gevolg dat ik geen visum kon krijgen maar ik mocht zonder stempeltjes doorfietsen. Ik kom er aan de andere kant wel weer uit.

Onderweg ben ik nog langs Toro gefietst. een klein dorpje aan de rivier waar ze aan zoutwinning doen. Zeewater wordt gefilterd in bakken met klei en riet en vervolgens gekookt op houtvuur. Het zout blijft over en gaat in zakken. Klinkt simpel en dat is het ook maar het is zwaar werk en de vrouwen hebben het er druk mee. De mannen nemen nog een kopje thee of roken een sigaretje. Helaas kan ik de plaatjes niet laten zien; ik kan niets meer uploaden.

Het zit er bijna op. Een kleine 10.000 kilometer achter de trappers en dat zonder opmerkelijke problemen. Ach een enkele lekke band en altijd op het verkeerde moment maar die ben je snel vergeten. Afrika is me alles meegevallen en ik zou het iedereen kunnen aanraden om dit prachtige continent eens anders te bekijken. Ellende is er genoeg. daar niet van. maar het is ook een wereld vol prachtige mensen. avontuur en verrassingen en wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Fijn dat zoveel mensen weer een beetje mee zijn gefietst en dat ik op die manier mijn verhalen weer kwijt kon.

Vrijdag a.s. vlieg ik terug met Corendon Air en Niek haalt me midden in de nacht van Schiphol. Mijn huisje in het Stadspark wordt bewoonbaar gemaakt door Wim en Nico. Geweldig. Ik heb zin om weer terug te zijn en hoop iedereen snel weer te zien in Nederland of waar ook ter wereld.


« Terug